EXTRÉM SZUBJEKTÍV FELÜLETES KISHATÁROZÓ A NAGY VILÁG FELSZÍNES DOLGAIRÓL ÉS SZEREPLŐIRŐL

KI ÉS MI?

KI ÉS MI?

Éjjel-nappal Budapest - ÉNB, az Értelem Nélküli Butítás

2016. április 28. - kikicsodamimicsoda

Szerző: Bandy Bundy

Az ÉNB sorozat évek óta nagy népszerűségnek örvend. Olyasfajta kikapcsolódást nyújt, mintha az ember állatkertbe menne. A karakterek semmittevése, sekélyes lelki - és érzelmi világa, ámokfutásba torkolló problémakezelése már-már bámulatba ejtő.  Lényeges különbség az igazi állatkert lakói és a sorozat figurái között, hogy ott olyan állatokat tanulmányozhatunk behatóban, amelyeket, ha kiengedünk onnan, a természetnek, de legalább önmaguknak képesek hasznot termelni. A sorozat szereplői azonban nem ilyenek. Egyik sem. Talán Béci az egyetlen.

enbv1.jpg

A sorozat szereplői devianciára hajazó, azonos jellemvonásokkal bírnak. Nem dolgoznak, vagy ha igen, akkor nagyon keveset. Nem tudni, miből élnek és költekeznek.  Házakat bérelnek , 600 ezres esküvői ruhákat szereznek, autószerelő műhelyeket vásárolnak 15 milláért, órák alatt teremtenek elő irdatlan pénzeket.

Létezésük kizárólag ösztöneik és szükségleteik kielégítésére korlátozódik.  Nem tudják megérteni, ha valaki nem akar velük szexuális- vagy párkapcsolatot létesíteni. Ilyenkor agresszívvá válnak, és ámokfutásba kezdenek.

enbvszec.jpg

 Olyan tevékenységekből próbálnak megélni, mint például a falra rajzolás (művészi szinten), párkapcsolatok szétrombolása, halottas kocsiban történő mobil masszírózó állomás létrehozása. Zaklatják és ellehetetlenítik azon emberek életét, akiket állítólag szeretnek.  Bárkivel lefekszenek, még ha az a legjobb barátjuk barátnőjének az anyja akkor is. Képtelenek az önálló létezésre, 40 évesen, vagy azt meghaladó életkor után sem vágynak magánéletre. Családjuknak a lakótársaikat tekintik Akár szerda reggel is képesek valami jelentéktelen dolgot megünnepelni munkába menés helyett.

env22.jpg

 Érzelmi világuk módfelett sekélyes. Ahelyett, hogy felhívnának valakit az őket foglalkoztató kérdés megbeszélése céljából, bemennek a másik munkahelyére, aki természetesen azonnal félbeszakítja adott tevékenységét, hogy meghallgassa a sztorit. Még szerencse, hogy egyikük sem szívsebész. Munkaidőben kirándulgatnak, vagy elmennek kikapcsolódni, mert már nagyon nyomasztja őket a mindennapok terhe. Mindezt általában a munkájukat random ötletektől vezérelve félbeszakítva teszik.

Az ÉNB fő helyszínei:

Albérlet. Mindenki külön szobában lakik, amelyben egy ágy van, meg polcok. Könyvek nincsenek. Ez a szoba a személyes terük. Minden reggel együtt reggeliznek. 8 emberre 1 WC jut, amely koedukált.

enbv4.jpg

A nappali a történések központi helyszíne, itt beszélik meg egymással, hogy ki kibe szerelmes, ki kit utál, és miért. Itt osztják meg egymással a csodálatos ötleteiket is. Ez a szerelemi, szakítási drámák helyszíne, de cégalapításra, könyvvitel lebonyolítására is kiváló adottságokkal bír.  A nappaliban zajló bulicskához egy mini hifi torony szolgáltatja a zenét.

enb2.jpg

Béci klubja. Varázslatos hely. Akik itt dolgoznak azok általában együtt is élnek. Reggel, zárás után hazamennek a közös otthonukba, ahol az egész éjjel a pályán pörgő pultosok, mixerek, és táncos lányok még lefekvés előtt buliznak egyet. Általában pezsgőznek.

 Fodrász szalon, amelyben mindenki ért mindenhez. A kozmetikus hajat is vág, körmöt is lakkoz. Rendszerint hiába tartózkodik  vendég a szalonban, a csajok pletykálkodnak. Ha bármelyikük megismerkedik egy új helyes pasival, akkor azt azonnal megbeszélik egymással. Még akkor is, ha a vendég éppen a fodrászszékben ül  hidrogénperoxidozott hajjal. Egészen  egyszerűen otthagyják a francba, mert nekik el kell menni  segíteni rucit venni az esti randihoz. Egy ilyen jellegű döntést azonnal hoznak meg, ott helyben. Ez nem vicc! Láttam!

enbddd.jpg

Hajó. Jól menő, fiatalos szórakozóhely. Általában napi 5 vendéggel. Az egyik kabinban lakik Maja, aki mostanában úgy öltözik, mint egy prosti. Néha előjön. Ennyi. Ez a helyszín mindössze két agyhalott megélhetésének az igazolására szolgál. Kamuhelyszín.

Kareszék albérlete. A lakóközösség tagjai: egy kismama egy csecsemővel,  két agyhalott, meg még néha valaki, akit nem is ismer senki, és nem is akarják, hogy ott lakjon. Ezért aztán folyamatosan veszekszenek vele, hogy költözzön el, de ő nem produkálja a kívánt reakciót.

Autószerelő műhely.  Joe! 15 milláért vette, amelyre egy hétvége alatt szedte össze a lóvét. Remek befektetés volt, mivel kiválóan alkalmas munkásruhában való sörözgetésre. Itt dolgozik Gábor, aki eddig masszőr volt, de most átnyergelt az autószerelésre.

image_10277407.jpg

És hogy miképp látja ezt a mesterséges kómát két lábon kihordó állapotot lefestő sorozatot az, akit csupán az előzetesek alapján próbál képet alkotni a műsor értelméről? Az ÉNB egy olyan izé, ahol egymás hegyén-hátán laknak sokan olyanok, akik egymással ordítoznak vagy szexelnek, és ezeket a szerepeket cserélik. Ha véletlenül valamelyik szereplőnek ezen magasztos cselekedetek közül egyik sem jut osztályrészül, akkor az vagy az izmát feszíti be, vagy pedig ajtót csapkod.

S hogy értelme van-e? Szerintem az égvilágon semmi, de magamban jókat kuncogva képzelem el azt a jelenetet, amikor majd egykoron a talán létező nyugdíjbiztosítónál nyújtják be a folyósítási kérelmüket a mai fiatalok:

-Foglalkozása?

-ÉNB Cuncuska.

-A magáé?

-VV Prüntyőke.

-???

- ÉH Nyusszómusszó.

-???

-Dr Kovács Sándor kérem tisztelettel

- Hát az meg mi?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kiesmi.blog.hu/api/trackback/id/tr238669200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása