EXTRÉM SZUBJEKTÍV FELÜLETES KISHATÁROZÓ A NAGY VILÁG FELSZÍNES DOLGAIRÓL ÉS SZEREPLŐIRŐL

KI ÉS MI?

KI ÉS MI?

A mi kis falunk a fél országot vidékszakértővé változtatta

2017. február 04. - kikicsodamimicsoda

A héten mutatta be az RTL Klub A mi kis falunk címet viselő vadonatúj, saját gyártású sorozatát. Már az első rész nézettségi rekordot döntött, amelyben vélhetőleg nem kis szerepe volt annak, hogy a Válótársak által jócskán előmelegített műsorsávba vackolta be magát. A számokban mérhető kedvező fogadtatás ellenére ügyeletes vidékszakértővé avanzsált  kommentelők hada fanyalgott a szerintük torz faluábrázolás miatt.

amikisfalunk1.jpg

Eleve botorság egy a történet helyett a karakterekre alapozó komédiától húsba vágó valóságrajzot várni, amikor a fikciós sorozat írói alkotói szabadságukat könnyedén igazolhatják vissza már - a szubjektivitást nem kis mértékben tartalmazó -  címválasztással is. Az ő kis falujuk így néz ki, másoké meg máshogy, oszt jónapot!

Véleményem szerint a pajkaszegi, képzeletbeli milliő csak felületes személőknek sorakoztatja fel klisészerű sztereotípiák sorát, az éles megfigyelők számára jól kirajzolódnak társadalmunk jellegzetes figurái lakóhelytől függetlenül.

amikisfalunk3.jpg

Gyagyás rendőr, simlis polgármester, pityókás melósok, menő csávók, sör-bor-pálinka és gulyás valóban csak falusi specialitások lennének?

Nyilvánvalóan nem minden rendőr csekély értelmű, ennek ellenére se szeri, se száma a rendőrvicceknek. A pajkaszegi fakabát együgyűsége ellenére azért rokonszenves figura, mivel szenvedélyesen szereti a hivatását, az adott közeg által szabott határokat feszegetve éli meg annak minden szépségét. Mennyivel szerethetőbb a szirénával felszerelt biciklit tolva helyi bűnelkövetőkre elhivatottan vadászó figura, mint az a sok közönyös szolgálóésvédő, akik alattomosan traffipaxot csempésznek a susnyásba?

Hány olyan szemfényvesztő vezető van hivatalban országszerte, akit csak addig érdekel az istenadta nép, amíg megszerzi a pozícióját? Nem mindegy, hogy templom építésére szánt források tűnnek el szőrén-szálán, vagy éppen EU-s pénzek vándorolnak saját bejáratú vadászházakba? Hiába öltöztetik kockás ingbe a polgármestert, jól tudjuk, hogy nagy eséllyel fehér a gallérja.

amikisfalunk5.jpg

 A sorozatban felbukkanó - mindent csak éppen állatot nem gyógyító - állatorvos, no meg a kapatos melósok szimbolizálják számomra a hivatásukban meghasonlott, zombi- és összeszerelő munkát végző tömegeket. Sokan néznek a pohár fenekére amiatt, hogy a lelkük mélyén érzik, igazándiból semmi maradandót nem képez a munka címszó alatt elkövetett produktumuk, vagy azt ellentételezve cirka  a létfenntartáshoz  csekélyke honorárium üti a markukat. Tényleg nem mindegy, hogy milyen textilféleségbe bugyoláljuk a testüket? Mennyivel másabb a pajkaszegi közmunkások csiricsáré pulcsija és neonmellénye, mint azok a trendi made in china ruhának álcázott förmedvények, amelyeket viselve tűző napsütésben ha a delikvens lekési a buszt, a következő érkezéséig a látóterébe lógó faág mintázatát szívja ki a nap a ruhájára?

amikisfalunk6.jpg

Ugyanígy a mi kis falunkbéli helyi menő csávó sem tér el sokban azoktól a városi vagányoktól, akik örök aranyifjúként, az elköteleződési szándék legcsekélyebb jele nélkül mazsoláznak a nőstény ivarú felhozatalból. Hogy csak a filmbéli polgármester titkárnőjének férjezett halmazállapotúvá válási törekvéseit ábrázolták volna a forgatókönyvírók irracionális módon?  Az újdonsült vidékszakértők figyelmét minden bizonnyal elkerülte az a sok nőnemű egyed, akik nem restek műhajat, műcicit, műkörmöt, műszempillát és megannyi műizét magukra aggatni, azokat kőolajipari származékok tömkelegével magukba implantálni azért, hogy egyszer fülükbe hasítson az eljegyzési gyűrűt rejtő dobozka felcsapódásának semmihez nem fogható hangja. Minden bizonnyal tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a nők eredendően úgy találják helyén valónak, hogy ők guggolnak a pasik előtt, hát nem! Bizony a szőke hercegtől remélik előre megfontolt házasodási célból az előttük történő térdre rogyást. Utána persze már a nő is térdelhet, de ez már egy másik forgatókönyv...Ehhez képest mi a rögvalóság? 

amikisfalunk2.jpg

 Pont A mi kis falunk célközönségének számító korú felnőttek már-már sportszerűen hajszolják a tökéletes társat úgy, hogy talán arról sincs fogalmuk, mit jelent egyáltalán valakit szeretni. A szinglik, minglik, tingi-tanglik keresik a nagy Ő-t........és ha megtalálták azonnal elkezdenek kutatni egy annál is nagyobb után.  A negyven évüket elérő nők hada potens férfivel még az életben nem találkozva jobb híján a szentlélekhez fohászkodik azért, hogy megtermékenyülhessen.

amikisfalunk4.jpg

 A sorozatbéli pap figurája a köré épített helyzetkomikumok által kiváló görbe tükröt tart korunk hitet nem ismerő, értékválságban vergődő embere elé. A multikulti egyházfő vezényelte vallás felkent képviselője remekül passzol a tornateremben felállított oltárhoz. Az ott celebrált, bohózatba illő istentisztelet által plasztikussá válik a katolikus egyház szerepének tudatos visszaszorítása egyéb más vallási irányzatokkal szemben. Manapság hívőnek lenni sokszor egyet jelent azzal, ki kötelezi el magát minél erőteljesebben holmi évszázadok során a mindenkori igények szerint kozmetikázott szent iratoknak.Az a nyertes, akinek hangosabb a hitszónoka. A vallás számomra sokkal inkább egy vállalás arra nézve, hogy emberek maradjunk ebben az egyre inkább elembertelenedő világban.

A kritizálók zöme hiányosnak találta a falubéli karaktereket. A mindenható kocsmáros nő figurája természetesen nem hiányozhatott, és amúgy milyen tipikus figurák maradtak ki? Ez eddig nem vonultatták fel a kisebbség egy tipikus képviselőjét sem, ami valóban nem túl életszerű. Részint megértem a forgatókönyvírókat, mert amazok egy jól sikerült jellemrajz után minden bizonnyal menten a kötelezettséget nem, csak jogokat számon tartó ombudsmanhoz fordultak volna. Talán, ha a jövőben az alkotók mégis kellőképpen bevállalósak lennének, akkor életre hívhatnák a roma arisztokrácia képviselőjének tekinthető mulatási sztárok valamelyikét, amellyel nem vívnák ki a cigány nézők ellenszenvét sem, hisz a nevezett kasztba tartozó társaikra nagyon felnéznek.

brutalis-nezettseggel-indult-a-mi-kis-falunk_image_65cacce1d489e533eec3023eb7a2_16-9.jpg

És amúgy? Melyek lennének még a hiányolt tipikus falusi karakterek? Hirtelenjében egy sem jut eszembe. Azt viszont tudom, hogy számomra kik azok, még akkor is, ha ők nem dobnának fel különösebben egy bohózat céljából készített sorozatot. Például azok, akik földművelési és konyhakert gondozási képesség hiányában a legközelebbi Tacskóban vadásznak kétes eredetű primőrre. Mondjuk azok a  fiatal lányok, akiknek eszükbe sem jut, hogy akár egy szál virágot ültessenek a kertekbe, helyette plázák mellékhelyiségeiben készítenek csücsörítő szájas szelfiket.

amikisfalunk8.jpg

Vagy azok az úri passzióból eldugott helyen bazinagy kecót építtető újgazdagok, akik számára a falusi lét abban merül ki, hogy reggel ki- este pedig besuhannak a luxus verdákkal a faluba. Azt hiszem inkább hagyjuk is, ha csak ilyenek vannak talonban!

Addig pedig mi marad számunkra? Ha már az a legjobb dolgunk, hogy egy színesen villogó dobozból készre gyártott sztorikat fogyasztunk, akkor szép illedelmesen beletörődjünk abba, hogy azok, akiket ezért megfizettek speciel pont ilyennek látják a falusi világot. Ha pedig nem tudunk a karikatúraszerűen elnagyolt karaktereken nevetni, akkor tallózunk a tévécsatornák túlkínálatából.

Személy szerint az a véleményem, hogy ebben a műfajban láttam már sokkal rosszabbat is. Az első rész után közel sem zárom ki, hogy egy sokak számára szerethető sorozat kerekedik ki a pajkaszegi mindennapok elbeszéléséből. Az pedig mindenképpen mellette szól, hogy még ha koppintott ötletből is, de legalább hazai.

 (Képek forrása: est.hu, műsorinvázió, sorozatjunkie alapképeiből készített saját montázsok )

A bejegyzés trackback címe:

https://kiesmi.blog.hu/api/trackback/id/tr7012182306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása