EXTRÉM SZUBJEKTÍV FELÜLETES KISHATÁROZÓ A NAGY VILÁG FELSZÍNES DOLGAIRÓL ÉS SZEREPLŐIRŐL

KI ÉS MI?

KI ÉS MI?

Dolhai Attila - "A" Rómeó 40 éves lett

2017. január 11. - kikicsodamimicsoda

A blog alapvetően felületes kikicsodamimicsoda határozónak indult, a benne szereplő posztok előjelét azonban minden esetben a véletlen alakítja. Jelen bejegyzés talán lemossa rólam azt a vádat, hogy többnyire szándékolt élvezettel mártom vitriolba a tollamat. Tehetek én arról, hogy ritka manapság az olyan közszereplő, akiről nehéz lenne nem szarkasztikus hangvételben írni?  Szerencsére - még, ha nagyítóval is-  találunk szerethető sztárokat, ilyen például a negyvenedik születésnapját ünneplő Dolhai Attila.

dolhaiattila1.jpg

Azt hiszem, nem sokan cáfolnák azon kijelentésemet, hogy Dolhai Attilát tekinthetjük a Budapesti Operettszínház elmúlt másfél évtizede koronázatlan királyának. Jelen kijelentésemmel semmi esetre sem szeretném kisebbíteni számos, hasonló módon tehetséges pályatársának érdemeit, de az nem vitatható, hogy az immáron negyedik X-be lépő színészt roppant előnyös fazonnal és szerepkörrel áldotta meg a sors. Legyen bármilyen tehetséges Lőrinc barát, az igazi ováció mégis mindig Rómeóé, ha kiérdemli. Ő pedig bizony napjainkig joggal aratja le a babérokat. Ha a Budapesti Operettszínház működése az amerikai filmek ügyvédi irodáihoz hasonlatos lenne, akkor Attila már rég megkapta volna a direktortól a cég társtulajdonososává való válás felkérését kimagasló teljesítménye miatt.

dolhaiattila3_1.jpg

Ha a magyarországi zenés színpadok örökös Rómeójaként aposztrofálom őt, azzal nem holmi skatulyába szeretném kényszeríteni. Megannyi főhős bőrébe bújt már, de ez volt az a szerepe, amelyben véleményem szerint eddig senki sem volt képes túlszárnyalni az alakítását. Az emblematikus hősszerelmes figurája majd egy évtizedes béklyóba verte azzal, hogy megszámlálhatatlanul sok női szívet késztetett hevesebb dobogásra szemtelenül sármos mosolya.

dolhaiattila2.jpg

Úgy vélem, a magyar szépfiú-piac kínálata amúgy is elég szegényes hosszú időkre visszamenőleg, a hozzá hasonlatos szerethető jópasi pedig egyenesen hiánycikk. Számomra Jávor Pál óta Dolhai Attila az első komolyan vehető sármőr, aki attól még csak rokonszenvesebb, hogy erre a titulusra soha nem játszott rá.

dolhaiattila5.jpg

Perpillanat meglehetősen elégedett arcot vágnék, ha annyi húszezres lapulna a zsebemben, mint ahány nőszemély álmodozott arról, hogy Dolhai Attila Júliájaként tengetné tovább a hátralévő napjait. Szerintem nagyon jó döntés volt részéről, hogy feleségét, a bájos Viktóriát hosszú évekig óvta a nyilvánosságtól, mert az szinte borítékolható lett volna, hogy némely felhevült fehérnép őt mintázó woodoo babát készített volna férjurának elhappolása reményében. Szerencsére ez az időszak már némileg lecsengett, így Dolhai Attila a rá jellemző szerény módon szökőévenként  bepillantást enged magánéleti boldogságába.

1.jpg

Na de a kelleténél jobban ne ragadjunk le Rómeónál, mivel se szeri, se száma az egyéb, évekig futó siker-előadásainak. Számos címszerepének ismertetését most mellőzném, ugyanis jócskán hosszú a lista, de az alább látható képi illusztrációval arra szeretnék mindenkit biztatni, hogy a még jelenleg is futó darabok valamelyikét megtekintve győződjön meg arról, hogy Dolhai Attila irányába tanúsított,  nem titkolt elfogultságomnak mennyi a valóságalapja.

dolhaiattilaszerepek.png

 Sokan a negyvenedik életév betöltését kissé túlmisztifikálják. Amikor már életünk lemezének B oldalát kezdjük el játszani, hatványozottabban fókuszba kerülhet mindaz, amit eddig elértünk, és talán  a jövőbeli célok megfogalmazására is nagyobb hangsúly kerülhet.

dolhai-attila6.jpg

Dolhai Attila a módfelett sikeres színházi szerepvállalása mellett tekintélyes diszkográfiát is felmutathat. Fellépései alkalmával a közönsége saját dalait is minden alkalommal felhelyezi a kívánt dalok listájára.

dolhaiattila4lemezek.jpg

Attila pár éve meghozott egy fontos döntést, amelynek következtében kiszállt a musical darabokból. Ezt a lépést azzal indokolta, hogy a hangi adottságainak fejlesztését szolgálja az, ha keretek közé szorítja a munkáit. Véleményem szerint a kelleténél hamarabb fújt visszavonulót, és vette célba az operettek világát illetve célozta meg a távoli jövőre vonatkozóan az operaénekessé válást. A musicalek törzsközönsége mindenesetre még nem szokta meg a hiányát. Nemrégiben a Művészetek Palotájában megrendezett Adventi Gálán ő volt az egyetlen, aki a fellépők közül előtapsot zsebelhetett be azt díjazva, hogy az ő előadásában csendül majd fel a Rudolf című musical örökzöld betétdala.

style_hu.jpg

Mi az, amit még egy felületes módon teljes Dolhai Attila kép megrajzolásához illene megemlíteni?

A színészemberek gyakorta perzselő exhibicionizmusa sokkal kevésbé szerethető karaktert takar a magánéletben, mint azt a rajongók hinni vagy remélni vélik. Dolhai Attila azon kevesek közé tartozik, akinek jó hírét keltik a pályatársai, a színházi háttérmunkások, és aki a közönség felé is szűnni nem akaró kedves közvetlenséggel képes fordulni.

Sajnálattal állapítottam meg, hogy a legutolsó, lelakott Való(nak álcázott) Világ VV Nonamemucikájának is több a facebook követője, mint neki. A felé irányuló, közösségi oldalakon megnyilvánuló érdeklődés a Nagy Duettes szereplése óta vitathatatlanul megnőtt, de nem érdemeinek megfelelő mértékben. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy csak rajongói oldala van.

pokorny-lia-dolhai-attila.jpg

Mindenképpen dicséretes és kuriózumnak számít, ha napjainkban egy művész elvek mentén él, és anélkül is édes az élete, hogy azt szirupos magamutogatással apró pénzre váltaná a kereskedelmi tévék langymeleg, népbutító műsorában. Számomra és sokak számára mérhetetlenül rokonszenves az, ha valaki lemond az önjelölt celebség lehetőségéről. Mindezt megemlítve azonban az egészséges önmenedzselés korszellemnek megfelelő elvárása azt kívánná, ha Dolhai Attila is élne a közösségi médiában való személyes megjelenés és aktivitás adta előnyökkel. Teljes meggyőződésem, hogy képes lenne úgy és olyan formában megnyilvánulni, amely az általa eddig képviselt értékrenddel kompatibilis lenne. A rajongóknak léteznek jogosnak tekinthető önzőségi igényeik, szeretik közelebbről megismerni az idoljukat. A kereslet és kínálat ilyen fajta találkozása egyáltalán nem jelentené Dolhai Attila művészi értékének devalválódását, ellenkezőleg!

Kedves Dolhai Attila! Boldog 40-et!

dolhai-attilaac6e84a4-b5af-4419-bd2e-5385f785f0c11.jpg

 

( Képek forrása: style.hu, Dolhai Attila hivatalos oldala, a Divatikon számára Kaszás Bence kiváló fotóiból készített saját montázsok )

A bejegyzés trackback címe:

https://kiesmi.blog.hu/api/trackback/id/tr3912117693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása